Adobe Illustrator

Za šta možemo da koristimo program i zašto je toliko dobar?
Adobe Illustrator program koriste umetnici, grafički dizajneri, ilustratori (knjiga, na primer), grafički dizajneri za flajere, plakate, logotipe, za sve vectorske crteže.
Zašto koristiti ilustrator: zbog piksela koji se mogu skalirati bez gubljenja kvaliteta slike. Skaliranje znači promenu vrednosti, transformaciju, u broju piksela.
Vektorska grafika ne zavisi od rezolucije, dok rasterska zavisi.
Razlika vectora i bitmap dizajna je osnova koju treba da znamo, primeri u galeriji ispod.
Vektori su zasnovani na matematičkim formulama i vektorske radove/slike možemo uvećavati do beskonačnosti i neće se slika promeniti niti izgubiti u kvalitetu, dok bitmapska slika / rasterska grafika prilikom uvećanja gubi kvalitet i postaje mutna.
Zbog toga se vektorski radovi koriste za pripremu za štampu, a ne bitmap slike, na primer slike obradjene u fotošopu.
Vectorske slike uvek mogu da se konvertuju u bitmapske i sačuvaju kao *jpg, *png  ekstenzije, dok je obrnuto nemoguće.
Posebno je, na primer, dobro u Ilustratoru raditi ako se dizajnira korporativni identitet, nalepnice za flaše za piće, za tegle za zimnicu i pekmeze, dakle sve što je za štampu, logotipi na majicama, torbama i slično. 
Pogledaj neke primere razlike vektora i bitmapa, kliknite na slike.

Neki moji radovi u Illustratoru

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop:
Za šta možemo da koristimo program i zašto je dobar?
…uskoro više… u medjuvremenu obavezno pogledajte besplatan pandan Photopea, online editor, vrlo sličan Adobe photoshopu.

Clipping Masks

Neki primeri iz Photoshopa, efekti, manipulacije, maskiranje…

Malena digresija:  taman da krenem u priču o Adobe Photoshop 2020., a ono već uveliko ide Adobe Photoshop Elements  2021.
Trka za ažuriranjem znanja je kao let raketom u neku daleku galaksiju.

Evo samo dva linka za primer:

How to colorize photos in Photoshop

Advanced selections and distortions in today’s

YouTube lista Paul Trani: #PhotoshopMasterclass 

Malo praistorijskih radova sa mojih predavanja za primer Photoshop akcija, kombinacije Photoshopa i Illustratora, igre selekcijama, lejerima i montažom u photoshopu. Stvarno su stari, neki iz daleke 2004. One radove iz Photoshop verzije 3. (Adobe Photoshop 3.0 bio je 1995. kada sam počela),  e te sam pogubila, naravno 😄, a neki radovi su iz 2014.
Leti vreme i pored ostalih obaveza željno čekam momente da se relaksiram uz četkice, filtere, plus desetine knjiga savremenih pisaca, beletristika, istorija, psihologija, koje mi stoje iznad glave za čitanje…  mnogo ‘teo, mnogo započeo (Branko Radičević) ☺️

Adobe Fresco

Adobe Fresco okuplja najveću kolekciju vektorskih i rasterskih četkica na svetu, plus revolucionarne četkice live, kako bi pružio potpuno prirodno iskustvo slikanja i crtanja. Za umetnike, ilustratore, animatore, skicere i sve koji žele da otkriju ili ponovo otkriju radost crtanja i slikanja.
Jedan lep primer: 

Laura Lhuillier

Šta je novo u Ai, Ps, XD, Fresco, Streamed live on Nov 11, 2020

Scroll to Top