Ponekad su preduzeća koja postavljaju svoje WordPress veb lokacije toliko usredsređena na usklađivanje teksta, slika i boja sa smernicama svog brenda da se mogu ostaviti nepripremljena za greške koje mogu uticati na funkcionalnost veb lokacije. U ovom vodiču ćemo detaljnije pogledati neke uobičajene greške u WordPress -u. Mogućnost identifikovanja i otklanjanja ovih grešaka osiguraće ne samo da imate dobro dizajniranu veb lokaciju optimizovanu za korisničko iskustvo, već i da se može pokrenuti na vreme.

Ako niste otvorili SADRŽAJ, evo liste nekih od najčešćih grešaka u WordPress -u:

 1. Nema pravljenja rezervne kopije WordPress -a (backup)
 2. Korišćenje teme koja nije prilagođena mobilnim uređajima
 3. Odabir jeftinog WordPress domaćina/hostinga
 4. Korišćenje previše dodataka/pluginova
 5. Dodaci se ne ažuriraju
 6. Brisanje baze podataka WordPress
 7. Ne ažurirate jezgro WordPress -a
 8. Ažuriranje vašeg WordPress -a u pogrešno vreme
 9. Ne koristite podređenu temu /child theme
 10. Ne deinstalirate nekorišćene dodataka/pluginove
 11. Ne kompresujete slike
 12. Ne razumete osnovni SEO
 13. Ne instalirate Gugle Analitiks
 14. Testiranje promena na veb lokaciji uživo
 15. Menja se struktura stalnih veza, a ne 301
 16. Davanje administratorskih privilegija korisnicima (nemojte)
 17. Blokiranje pretraživača (bez indeksiranja)
 18. Zaboravljanje VP keširanja/WP caching
 19. Korišćenje „Admin“ kao imena vašeg korisničkog naloga
 20. Ostavljate komentare otvorenim
 21. Nerazumevanje kategorija u odnosu na oznake-tagove
 22. Ne postavljate favikon

_______________

 1. Ne pravite rezervne kopije WordPress -a

Korisnici WordPress -a koji ne prave rezervnu kopiju svojih podataka podložni su gubitku. Sve na mreži može se izgubiti zbog ljudskih grešaka, krađe, pokušaja hakovanja i drugih situacija. Gubitak podataka može učiniti vašu veb lokaciju neupotrebljivom, a ako nemate rezervne kopije, oporavak podataka veb lokacije mogao bi biti nemoguć zadatak.

Kada se podaci veb lokacije ne mogu vratiti, to znači da ćete trajno izgubiti sav svoj vredan sadržaj. Moraćete da počnete ispočetka – ne samo sa proizvodnjom sadržaja, već i sa izgradnjom saobraćaja i autoriteta domena.

Ne brinite – rešenje ovog problema je jednostavno postavljanje automatskih rezervnih kopija. Možete izabrati nekoliko dodataka/pluginova za rezervnu kopiju WordPress -a. Popularni dodaci uključuju BackupBuddy, UpdraftPlus, and BackWPup.

Proverite da li dodatak za rezervnu kopiju koji instalirate dozvoljava automatsko pravljenje rezervnih kopija i uverite se da čuvate rezervne datoteke na udaljenoj lokaciji, a ne na serveru za veb hosting. Čuvanje rezervnih kopija na serveru znači da ih nema ni ako izgubite podatke sa veb lokacije. Umesto toga, čuvajte svoje rezervne kopije pomoću usluge skladištenja u oblaku, poput Dropbok -a, Microsoft OneDrive -a ili Bok -a. Većina dodataka takođe omogućava automatsko skladištenje rezervnih kopija na udaljenoj lokaciji.

 1. Korišćenje teme koja nije prilagođena mobilnim uređajima

Tema koja nije prilagođena mobilnim uređajima odnosi se na onu koja se ne menja tako da lako funkcioniše dok neko pregleda vašu veb lokaciju na tabletu ili mobilnom uređaju. Ako vaša veb lokacija ne reaguje na većinu pregledača i veličina ekrana, mogli biste izgubiti veb promet koji dolazi sa mobilnih uređaja. Malo je verovatno da će ovi posetioci pokušati da pogledaju vašu veb lokaciju sa drugog uređaja ako prvi put nisu imali dobro iskustvo.

Srećom, većina tema WordPress -a prilagođena je mobilnim uređajima. Gygle takođe nudi brz i jednostavan alat za sprovođenje „ testiranja prilagođenog mobilnim uređajima “ sa vašim URL-om. Pošto je to vaša veb lokacija, obavezno testirajte da li dobro reaguje na ekrane mobilnih uređaja. Takođe, proverite da li postoje zastareli dodaci ili loši prekidi koda, jer to može uticati na odziv vaše veb lokacije.

 1. Izbor jeftinog WordPress hosta

Postoje načini da uštedite novac pri izgradnji WordPress veb lokacije , ali odabir besplatnih ili jeftinih WordPress hostova nije uvek jedan od njih, jer oni možda ne nude istu sigurnost i funkcije kao i skuplji serveri za veb hosting.

Prilikom odabira provajdera hostinga veb lokacija, uzmite u obzir funkcije koje su vam važne, kao što su tehnička podrška, bezbednost, vreme učitavanja i automatsko pravljenje rezervnih kopija. Istražite i uporedite provajdere pre nego što postavite svoju WordPress veb lokaciju.

Kao što je već rečeno, automatsko pravljenje rezervnih kopija je važno kako ne biste izgubili podatke sa veb lokacije. Bezbednost i tehnička podrška WordPress -a su takođe kritični jer ne želite da izgubite svoju veb lokaciju zbog hakera ili sopstvenih grešaka.

Takođe, obratite pažnju na vreme učitavanja jer to može uticati na vaš veb saobraćaj, a mnogi posetioci će napustiti veb lokaciju ako se ne učita brzo. Na tržištu postoji mnogo veb domaćina, pa odvojite vreme da pregledate različite veb hosting kompanije kako biste odabrali najbolje opcije za svoje potrebe.

***VAŽNO, OBRATITE PAŽNJU:

***Ako mene pitate, posle 18-19 godina koliko radim web dizajn, koristila sam dva hostinga. Prvi se zatvorio posle 15 godina postojanja, vlasnik je promenio posao, a drugi, My City Hosting, koji trenutno koristim drugu godinu, po mojoj proceni je jedinstven, izuzetno dobar i sa vrlo pristojinih cena. Posetite ga, zakupite domen i hosting, setite me se kad budete presrećni zbog ove preporuke:

PREPORUKA:

Sve što tražite u hostingu:
Stabilnost! Sigurnost! Brzina!
Podrška!PLUS:
Dobijate popust ako upišete na kupon “KOMPKAMP”  ⚠️ 📌

mycity-hosting

 1. Korišćenje previše dodataka

(20 Best WordPress Plugins of 2022 for Your Business-Detailed List)

Dodaci za WordPress su važni za održavanje vaše veb stranice. Nude mnogo različitih rešenja, od sigurnosnih dodataka do dodataka za obrasce za kontakt. Iako se dodaci mogu pokazati kao veoma efikasni u pokretanju vaše veb lokacije, korišćenje previše njih može dovesti do različitih problema, uključujući proboje bezbednosti, rušenja veb stranica i spore brzine učitavanja.

** Savet: maksimum 10-ak dodataka/pluginova

Da biste izbegli ove probleme, preporučuje se da instalirate samo one dodatke koji su vam apsolutno potrebni. Iako ne postoji utvrđeno pravilo o idealnom broju dodataka, dobro je pravilo instalirati samo one renomirane koji donose najviše koristi vama i posetiocima vaše veb lokacije. Evo nekih kriterijuma koje možete koristiti za verifikaciju dodatka:

 • Proverite poslednje ažuriranje dodatka. Ako je poslednje ažuriranje bilo pre više od godinu dana, zastarelo je, pa ga nemojte instalirati. Potražite dodatke koji se ažuriraju nedeljno ili bar mesečno.
 • Proverite ukupan broj preuzimanja i pročitajte recenzije. Većinu vremena možete pronaći ugledne dodatke sa hiljadama preuzimanja i najmanje četiri zvezdice.
 • Za opis svakog dodatka proverite karticu „Podrška“. Potrebna vam je podrška ako se pojave problemi sa dodatkom. Ako vas kartica ne odvede na forum ili stranicu za podršku, nemojte preuzimati dodatak.
 1. Ne ažuriraju se dodaci

Zastareli dodaci mogu izazvati razne probleme. Od rušenja sajta do usporavanja brzine veb stranice, oštećeni dodaci takođe mogu ugroziti bezbednost vaše veb lokacije. Programeri objavljuju redovna ažuriranja koja sadrže kodove za otklanjanje rupa u bezbednosti dodataka. Zbog toga je dobra ideja ažurirati dodatke čim budu objavljeni. Možete ih pronaći u odeljku „Ažuriranja“ na vašoj kontrolnoj tabli. Takođe bi trebalo da proverite da li se određeni dodatak može postaviti za automatsko ažuriranje.

 1. Brisanje baze podataka WordPress

Vaša WordPress baza podataka sadrži sav vaš sadržaj i postavke, plus komentare, veze i postove koje su posetioci postavili na vašu veb lokaciju ili blog. Iako postoje neki slučajevi u kojima bi možda imalo smisla izbrisati bazu podataka, nemojte brisati bazu podataka WordPress -a bez provjere da li imate sigurnosnu kopiju. Ovo je izuzetno važno ako slučajno izbrišete bazu podataka, jer tada možete oporaviti svoje podatke iz najnovije rezervne kopije.

Da biste obnovili izbrisanu bazu podataka iz rezervne kopije, možete koristiti program phpMiAdmin sa vašeg servera za veb hosting. Ako to prevazilazi vaše mogućnosti, obratite se tehničkoj podršci. Oni bi trebali biti u stanju da vas upute kako da uspešno vratite bazu podataka.

 1. Ne ažurirate jezgro WordPress -a

Jezgro WordPress-a je izraz koji se odnosi na sve datoteke koje preuzmete sa WordPress.org da biste pokrenuli svoju WordPress veb lokaciju. Ove datoteke vam omogućavaju pristup administratorskoj kontrolnoj tabli, upravljanje korisnicima, otpremanje medijskih datoteka, brisanje sadržaja, dodavanje oznaka i kategorija i još mnogo toga.

WordPress će poslati osnovna ažuriranja kako bi se osiguralo da WordPress veb lokacije i dalje pravilno funkcionišu. Osnovna ažuriranja WordPress-a bave se novim bezbednosnim pretnjama i pitanjima funkcionalnosti, a takođe mogu uključivati i uzbudljive nove funkcije.

Osnovne datoteke možete ažurirati sa svoje kontrolne table. Kada se pojavi nova verzija, videćete baner „nova verzija“ na vrhu administratorske oblasti. Kliknite na dugme „Ažuriraj sada“ i sve je spremno.

 1. Ažuriranje vašeg WordPress-a u pogrešno vreme

Ne zaboravite da se ažuriranja objavljuju radi rešavanja bezbednosnih problema o kojima su prijavili drugi korisnici. Trebalo bi da ažurirate na najnoviju verziju WordPress-a čim vidite jedan iskačući prozor. Kada predugo čekate na ažuriranje, možete ostaviti svoju veb lokaciju ranjivom na bezbednosne probleme koje je ažuriranje trebalo da reši. To može dovesti do većih problema, poput hakovanja i gubitka veb lokacije ili krađe vaših podataka.

Redovno proveravajte svoju kontrolnu tablu radi ažuriranja za WordPress. Obično ćete videti baner „nove verzije“ kada bude dostupan.

 1. Ne koristite podređenu temu

Podređena tema je podtema veće roditeljske teme koja nasleđuje sve funkcionalnosti, funkcije i stil povezane roditeljske teme. Kada se koristi podređena tema, omogućava vam da prilagodite nadređenu temu bez dodirivanja osnovnih datoteka.

Problem pri korišćenju nadređene teme je taj što ako napravite bilo kakve izmene u temi, sve će biti izgubljeno kada programer ažurira temu. Da ne biste izgubili prilagođavanja, uverite se da vaša veb lokacija koristi podređenu temu.

Možete izabrati da koristite roditeljsku temu sa postojećom podređenom temom ili možete da kreirate sopstvenu. Evo koraka za kreiranje podređene teme u WordPress-u:

 • Napravite fasciklu podređene teme (child). Idite u Upravitelj /File Manager/ datoteka na kontrolnoj tabli

(cPanel) vašeg provajdera hostinga za WordPress. Kliknite na fasciklu public.html, a zatim na fasciklu WP-content. Pronađite fasciklu sa oznakom „theme“. Zatim kliknite +Mapa na traci sa alatkama pri vrhu ekrana. Imenujte ovu fasciklu imenom roditeljske teme i dodajte „-child“ na kraj. Na primer, ako imate temu Tventi Tventi One, ovoj fascikli ćete dati ime „dvadesetdvadesetdete“.

 • Napravite listu stilova za svoju podrazumevanu temu. Unutar fascikle svoje podrazumevane teme kreirajte datoteku sa stilovima pod nazivom stile.css. Kopirajte i zalepite ovaj kod i prema tome promenite vrednosti.
 • Stavite tabele stilova nadređene i podređene teme /parent and child / u red. Napravite drugu datoteku u direktorijumu svoje podređene teme. Dajte mu ime „functions.php“ i dodajte kod.
 • Aktivirajte podrazumevanu /the child theme/ temu. Posetite svoju veb lokaciju i pristupite Izgled> Tema i aktivirajte podređenu /the child theme/ temu koju ste upravo napravili.
 1. Deinstaliranje nekorišćenih dodataka

Kao što smo ranije pomenuli, previše neiskorišćenih dodataka može izazvati rušenje veb lokacije, narušavanje bezbednosti i sporo vreme učitavanja – sve to može izložiti vašu veb lokaciju i vaše podatke krađi ili trajnom gubitku.

Možete proveriti koji se dodaci koriste ručno ili koristiti dodatak poput statusa aktivacije dodataka koji će vam obezbediti dve liste: one dodatke koji su negde aktivni i one koji se trenutno ne koriste.

Kada identifikujete koji dodaci se ne koriste, jednostavno idite na karticu dodataka na vašoj WordPress kontrolnoj tabli i izbrišite ili deaktivirajte sve dodatke koji se ne koriste.

 1. Nekompresovanje slika

(Meni se ovo najčešće dešava, u brzini zaboravim 😂 )
Slike čine sadržaj privlačnijim, ali veća veličina datoteke znači da učitavanje može potrajati duže. Sporo učitavanje sajta može uticati na korisničko iskustvo i možete izgubiti promet. Ako je vaša stopa posete samo jedne stranice – procenat korisnika koji odmah napuštaju vašu veb lokaciju – visok, pretraživači poput Gugle -a će kategorisati vašu veb lokaciju kao zlonamernu ili neželjenu. Ova kategorizacija može smanjiti vaš autoritet domena i rangiranje.

Kada kompresujete slike, u suštini smanjujete veličinu datoteke kako biste optimizovali vreme učitavanja. Da biste optimizovali svoje slike za WordPress, koristite Fotošop ili neki drugi softver za uređivanje da biste kompresovali fotografije pre nego što ih otpremite na veb lokaciju. Drugo rešenje je instaliranje dodatka za kompresiju slike. Ovaj dodatak će automatski optimizovati slike. Popularni dodaci u ovoj kategoriji koji se preporučuju su na ovom linku.

Ja koristim  ovaj  onlajn optimajzer već godinama. Možete optimizovati

 • JPEG
 • PNG
 • GIF
 • PDF
 1. Nerazumevanje osnovnog SEO -a

Bilo da ste bloger koji gradi WordPress veb lokaciju za ličnu upotrebu ili vlasnik preduzeća koji stvara veb lokaciju za proširenje mogućnosti e-trgovine, trebalo bi da počnete razumevanjem osnova optimizacije pretraživača (SEO). Poznavanje najboljih praksi SEO -a pomaže vam da optimizujete svoju veb lokaciju za pretraživače poput Google -a. Kada Google uspe da pronađe vašu veb lokaciju, može je pokazati ljudima koji traže proizvode koje prodajete ili sadržaj koji proizvodite.

Postoji mnogo vodiča i postova na mreži koji će vam pomoći da započnete sa najboljim praksama za SEO . Ako ste početnik u WordPress-u, neke osnove sa kojima ćete želeti da se upoznate uključuju:

 • Optimiziranje SEO-a na stranici, uključujući URL-ove, oznake naslova i meta opise
 • Izgradnja efikasnog portfelja povratnih veza
 • Efikasno istraživanje ključnih reči
 • Korišćenje Yoast SEO dodatka za dodatne SEO funkcije
 • Razumevanje kako pretraživači indeksiraju vašu veb lokaciju
 • Ja koristim ovaj SEO… link
 1. Neinstaliranje Gygle analitike

Važno je da počnete prikupljati informacije o svojoj veb stranici što je pre moguće. Ako znate odakle dolaze vaši klijenti, koliko dugo ostaju na vašoj veb lokaciji i u šta gledaju, onda možete izmeniti svoju SEO i marketinšku strategiju kako biste im dali više od onoga što žele.

Gygl analitika plugin (mada je bolje i preporučujem da koristite svoj gugl mail nalog za tu analitiku) je popularan alat koji možete koristiti za prikupljanje i analizu podataka. Pomoću Gygl analitike možete:

 • Pogledati ko posećuje vašu veb lokaciju i kako je pronalaze
 • Pratite šta ljudi rade na vašoj veb lokaciji
 • Pronađite najposećenije stranice na svojoj veb lokaciji
 • Pratite konverzije

Da biste instalirali Gugl analitiku, podesite nalog i dodajte svoju veb lokaciju kao proizvod. Zatim dodajte kod za praćenje na stranice na svojoj veb lokaciji.

 1. Testiranje promena na veb lokaciji uživo

Iako možete prilagoditi i ažurirati svoju veb lokaciju uživo, to nije najbolja praksa. Ako napravite grešku ili upišete pogrešan kod, možete srušiti svoju veb lokaciju, na primer. Većina programera koristi scensku lokaciju koja replicira veb lokaciju uživo i testiraju sve promene pre nego što je puste uživo na stvarnu veb lokaciju. Testiranje na scenskom sajtu vam omogućava da eksperimentišete bez brige da ćete izgubiti sadržaj.

Na primer, ako želite da promenite navigacionu traku, želećete da isprobate novu funkciju na veb lokaciji za programere. Na ovaj način možete otkloniti sve greške pre nego što ih pokrenete uživo.

Jedan od načina za kreiranje veb lokacije za postavljanje za WordPress  je upotreba dodatka za postavljanje kao što je WP Staging.*

*Šta je WP Inscenacija/postavka?

Sajt za inscenaciju je klon vaše aktivne veb lokacije koji se koristi za testiranje promena pre nego što ih objavite. Sajtovi za postavljanje/inscenaciju pomažu vam da nadjete greške, tako da na kraju ne pokvarite svoju veb lokaciju. Mnogi korisnici instaliraju WordPress lokalno na svoje Vindovs ili Mak računare kako bi testirali promene.

Takođe možete zaposliti Up-work programera .

***ILI ANGAŽUJTE MENE DA VAS NAUČIM kako lako da napravite sami svoj veb sajt u WordPressu ILI DA VAM URADIM VEB SAJT

 1. Promena strukture stalnih veza, a ne 301

Stalna veza je deo veb adrese koja sledi iza naziva vašeg domena. Na primer, recimo da ste fotograf za venčanje i posvetite stranicu na svojoj veb stranici snimcima glave. Vaš URL može biti:

https://www.snapphotography.com/headshot-packages

Naziv domena je snapphotography.com, a stalna veza su headshot-packages

Gygle i drugi pretraživači pretražuju i indeksiraju vašu veb lokaciju radi relevantnosti sadržaja, a ponekad ove stalne veze mogu imati datume od vremena kada ste prvobitno objavili stranicu. Međutim, ako je sadržaj i dalje relevantan, razmislite o promeni stalne veze u nešto drugo. WordPress vam omogućava da lako promenite stalnu vezu tako što ćete otići na Podešavanja> Trajna veza i izabrati željeni stil.

Ako želite da promenite nekoliko stranica u novu strukturu stalnih veza, takođe ćete morati da podesite preusmeravanje 301. To je zato što su sve stare veze, bilo na vašoj veb lokaciji ili negde drugde, sada prekinute, a bilo koji sadržaj koji indeksiraju pretraživači sa starom strukturom je takođe netačan.

Postoji nekoliko dodataka koji vam mogu pomoći u tome. Oni će voditi sve stare stalne veze do nove strukture stalnih veza koju ste izabrali.

Pročitajte više o tome u ovom starom tekstu.

301 preusmeravanje je neophodno kada postavljate novu veb stranicu ili migrirate veb lokaciju kako biste naznačili da ono što tražite – više nije dostupno – i da se trajno preselilo na novu lokaciju. Ali šta ako vaši 301 trajno premešteni statusni kodovi ne rade kako je predviđeno ili otvaraju pogrešan resurs?

 1. Davanje administratorskih privilegija korisnicima (nemojte to raditi)

Administratorske privilegije vam omogućavaju da dodajete nove postove, uređujete postove bilo kog korisnika i brišete postove. Kao administrator, takođe možete instalirati, uređivati i brisati dodatke i teme. Omogućava vam potpunu kontrolu nad veb lokacijom. Zbog toga je administratorska uloga obično rezervisana za vlasnike veb lokacija ili programere.

Svi grešimo, a poslednje što želite je da neko nesvesno izbriše cele stranice na vašoj veb lokaciji. Da biste to izbegli, WordPress nudi različite nivoe pristupa vašoj veb lokaciji. Na primer, administratori imaju potpuni pristup vašoj veb lokaciji, a autor je neko ko može objavljivati i upravljati svojim postovima. Na primer, veb lokacije za pisanje bloga obično nude pristup autoru više saradnika ako objavljuju u velikom obimu. ‍

 1. Blokiranje pretraživača (bez indeksiranja)

WordPress vam daje opciju da „obeshrabrite pretraživače da indeksiraju stranice“. Ovo je korisna funkcija kada još uvek postavljate svoju veb lokaciju i ne želite da posetioci vide nedovršenu veb lokaciju. Međutim, kada vaša veb lokacija bude spremna za posetioce, ne zaboravite da uklonite oznaku iz polja.

Isključivanje ovog podešavanja znači da Google i drugi pretraživači sada mogu da indeksiraju, indeksiraju i rangiraju vašu veb lokaciju. Da biste bili sigurni da se vaša veb lokacija može indeksirati, idite na „Podešavanja“ i kliknite na „Čitanje“. Uverite se da opcija „Vidljivost pretraživača“ nije označena. Ako je označeno, odznačite ga i sačuvajte promene.

 1. Zaboravljanje VP keširanja

Veb pregledači održavaju svoju keš memoriju. Keš memorija se odnosi na statičku datoteku sačuvanu sa veb lokacije koju posećujete; kada ponovo posetite sajt, učitaće se mnogo brže jer je deo već uskladišten u vašem pregledaču. Primer koji većina nas redovno koristi su prijave na veb lokaciju. Ako dozvolite veb lokaciji da skladišti vaše podatke za prijavljivanje, ovo postaje keširano, što znači da će se veb lokacija učitavati mnogo brže prilikom sledeće posete jer je uskladištena.

Kada ne koristite keširanje, vaša veb lokacija nije optimizovana za brže učitavanje, a krajnji rezultat je da ćete izgubiti posetioce koji jedva čekaju da se učitaju. WordPress nudi mnogo dodataka za keširanje za optimizaciju vremena učitavanja stranice. Ovi dodaci stvaraju i skladište dupli sadržaj vaših najposećenijih postova i stranica za posetioce, što smanjuje buduća vremena učitavanja kada ponovo posete vašu veb lokaciju. ‍

 1. Korišćenje „Admin“ kao imena vašeg korisničkog naloga

Korišćenje podrazumevanog „administratora“ kao imena vašeg korisničkog naloga za prijavu u WordPress može predstavljati bezbednosni rizik. „Admin“ se može lako pogoditi i ostavlja podatke vaše veb lokacije na milost i nemilost hakerima. Vaše korisničko ime ne bi trebalo biti lako pogoditi. Nemojte koristiti isto kao objavljeno ime, e -poruku ili nešto što neko može lako da shvati.

Ako još uvek imate „Admin“ kao korisničko ime, ispravite to sada. Napravite novi administratorski nalog na svojoj WordPress kontrolnoj tabli. Idite na „Korisnici“ i izaberite „Dodaj novu“. Kreirajte novog korisnika i uverite se da je uloga novog korisnika podešena na administratora. Odjavite se sa naloga. Ponovo se prijavite pod novim administratorskim nalogom. Izbrišite stari nalog „Admin“ pod „Korisnici“. Za prijavu od sada koristite novi administratorski nalog.

 1. Ostavljanje komentara otvorenim

Odluka o tome da li ćete ostavljati komentare otvorene na vašoj WordPress veb lokaciji je nešto o čemu biste trebali odlučiti ranije. Ako imate aspekt bloganja na svojoj veb lokaciji, verovatno ćete želeti neke komentare. Međutim, otvoreni komentari bez ikakvih ograničenja mogu brzo dovesti do neželjenih komentara, a onda odjednom imate sadržaj koji ne izgleda autoritativno. Isti neželjeni postovi mogu uticati na vaše SEO rangiranje jer ih pretraživači mogu indeksirati kao deo vaše veb lokacije. Budući da ovi postovi nisu relevantni za vaš sadržaj i publiku, vaš rang se može smanjiti. Takođe, neželjeni postovi i opšti komentari mogu zauzeti prostor u vašoj bazi podataka.

Postoji nekoliko načina da ograničite komentare na svojoj WordPress veb lokaciji. Na primer, možete otići u odeljak „Rasprava“ u svom postu i uveriti se da nije kliknuto na „Dozvoli komentare“. Dostupno je i više dodataka koji vam mogu pomoći da ograničite komentare na osnovu onoga što ima najviše smisla na vašoj veb lokaciji.

 1. Nerazumevanje kategorija u odnosu na oznake

WordPress nudi dva načina za organizovanje vašeg sadržaja: kroz kategorije i oznake. Kategorije su vrlo široke teme i svaki WordPress post koji proizvedete mora biti „kategoriziran“. S druge strane, oznake su mnogo specifičnije i ne moraju ih imati svaki postovi. Na primer, ako vodite marketinšku agenciju, jedna kategorija bi mogla biti „studije slučaja“, dok oznake uključuju određene industrije kojima se bavite (npr. Ugostiteljstvo, finansije i nekretnine).

Na WordPress -u, ako svojim postovima ne dodelite kategorije, one će završiti u podrazumevanoj postavci „Nekategorisano“. Osim što će vašim čitaocima biti teško da traže sadržaj koji im je najkorisniji, to takođe može uticati na vaš SEO rang. Ako ne koristite kategorije i oznake, ne dajete Google -u dodatne informacije koje će mu pomoći da razume vaš sadržaj.

 1. Ne učitavanje favikona

Favicon je mala ikona koja identifikuje vaš sajt kada je otvorena u kartici. Na primer, ako pogledate karticu pri vrhu ove stranice, videćete zeleni krug sa „UP“ u njemu za Upvork. Većina WordPress tema dolazi sa podrazumevanim favicon -om; pre nego što objavite svoju veb lokaciju, uverite se da ste je zamenili svojom favicon. Jedinstveni favicon odvaja vašu veb lokaciju od svih drugih veb lokacija.

Korišćenje logotipa vaše kompanije kao favikona odličan je način za prikazivanje vašeg brenda i pojačava doslednost brenda na svim platformama. Ako nemate poslovni logo, možete se lako povezati sa profesionalcem na Upwork -u da biste dobili dizajn logotipa po paušalnoj ceni.

Da biste promenili favicon, idite na administratorsku tablu administratora WordPress -a. Idite na „Izgled“, a zatim „Prilagodi“ i kliknite na karticu „Identitet veb lokacije“. Pronađite opciju za postavljanje ikone veb lokacije i otpremanje logotipa.

Sledeći koraci

Danas možete da napravite veb lokaciju bez znanja kako da kodirate. Ali, iako postoje teme i predlošci za lako postavljanje za prilagodljive veb lokacije, mnogo toga ide u razvoj veb stranica.

Mnogo je stvari koje treba uzeti u obzir od početka do kraja. Zato je ponekad bolje prepustiti profesionalcu da to reši. Koristite Upwork za povezivanje sa talentovanim profesionalcima iz celog sveta. Potražite veštog WordPress programera koji će vam pomoći oko vaše veb stranice i izbeći sve gore navedene greške. ‍

  ‍23.  ILI ANGAŽUJTE MENE DA VAS NAUČIM kako lako da napravite sami svoj veb sajt u WordPressu ILI DA VAM URADIM VEB SAJT  😊

Upwork nije povezan i ne sponzoriše niti podržava bilo koji alat ili uslugu o kojima se govori u ovom odeljku. Ovi alati i usluge pružaju se samo kao potencijalne opcije, a svaki čitalac i kompanija trebali bi odvojiti vreme potrebno za odgovarajuću analizu i određivanje alata ili usluga koji bi najbolje odgovarali njihovim specifičnim potrebama i situaciji .

Source

Scroll to Top