Definicija:

Odredišna stranica (prevod od Landing page) je samostalna stranica na veb lokaciji dizajnirana da omogući određenu radnju, poziv na akciju, poznato kao konverzija!
Zove se odredišna stranica jer korisnici „sleću“ na nju iz nekog dela  puta po internetu. To može biti veza u e-poruci, postu na blogu, može biti oglas  ili jednostavno put iz Google pretrage tražeći određenu ključnu reč.
Ključno za landing page je, dakle,  poziv na akciju!
To može biti forma za pretplatu, na primer. Samo je  jedan cilj ovakve stranice – svojstvo da privlači.

Struktura

landing page structure

Odgledala sam desetine video objašnjenja i saveta šta je i zašto i kome treba landing page, saveti su od 1 do 5 različiti: imati  navigaciju, ne treba navigacija, a može, ali nije po standardima da postoji, koliko sekcija treba da pokriva, jednu ili pet, do onog da ceo web sajt može da stane na jednu, pa baš tu Landing page.
Šta je najbolje?
Cela suština je u marketinškim alatima i analizama.
Ako vam to treba jer plaćate oglase na Google ili Facebook, onda je morate imati, definitivno.

Najsažetiji pregled i objašnjenje šta je odredišna stranica i zašto je važna?

Drugim rečima, to je mrežno odredište, ciljana stranica, gde posetilac „sleće“ pošto je kliknuo na link tj. URL i traži dodatne informacije o tome o čemu i šta se na tom URL objavljuje, što može biti neki generalni pregled celog web sajta, suština ili rezime celog web sajta,  ili se nešto oglašava (proizvod, usluga, rezime neke osobe ili nekog tima, može da bude i upravo početna stranica nekog bloga, ili čak i celog web sajta itd.)
Ovaj video to veoma dobro objašnjava i govori zašto je važna ta odredišna stranica, 5 ključnih stvari koje svaka odredišna stranica treba da ima (sa primerima).
Ja bih to prosto uporedila ovako: to je grana nekog drveta na koju golub sleti. Ona se jedina vidi, od mnoštva (granja=stranica) iza, u krošnji.
ALI, ta grana koju prvo vidimo kad stignem na sajt može biti i samo jedna jedina, nema krošnje iza 🤓 (ili se skrolovanjem dolazi do pregleda zapravo celog web sajta).
Drugi jednostavniji i banalan primer: može neko da postavi za landing page svoju kontakt stranicu, što baš ne bi imalo smisla ukoliko se iznad kontakt forme ne objasni ZAŠTO da se kontaktira.

Svaka Landing page treba da  ima 5 osnovnih elemenata:

1. Propozicija vrednosti
2. Poziv na akciju
3. Održavanje pažnje
4. Vizualni efekat
5. Društveni dokaz

Suština suštine je u odgovoru na ovo pitanje:

Zašto koristiti odredišnu stranicu?

To je odličan marketinški i alat za generisanje potencijalnih klijenata, usklađivanje poruka. Toplo se preporučuje da se odredišna stranica uskladi sa namerom i pravim izvorom saobraćaja.
Uverite se da kopija oglasa odgovara kopiji odredišne stranice!
Podudaranje poruka je mera koliko se kopija vaše odredišne stranice podudara sa frazom oglasa ili veze koja je posetioca dovela tamo. Za PPC marketinške stručnjake, ovo znači podudaranje kopije oglasa sa naslovom odredišne stranice. Snažno podudaranje poruka povećava konverzije jer uverava ljude da su došli na pravo mesto.
Da zaključimo: ako ćete da plaćate reklamu na Google, Facebook i drugim plaćenim strateškim platformama, onda vam je neophodna Landing page = odredišna stranica.

Odredišna stranica u odnosu na početnu stranicu: definicije

Landing page vs Home page

  • Osnovno je razumeti definicije odredišne stranice u odnosu na početnu stranicu. Ovo će nam poslužiti kao polazna tačka.

  • Odredišna stranica je samostalna stranica, dizajnirana za određenu kampanju. Odredišne stranice imaju poziv na akciju i ne bi trebalo ništa da odvrati vaše klijente od konverzije.

  • Početna stranica postoji kao jedna stranica veće veb lokacije. Ima puno informacija i fokusira se na predstavljanje vaše kompanije ili kampanje. Vaša početna stranica je poziv posetiocu da istražuje vaš brend.

Kako napraviti landing page da bude vrlo efikasna stranica?

Kako napraviti landing page da bude vrlo efikasna stranica?Najkraći odgovor je Konverzijom i SEO (Search Engine Optimization).
Postoje vodiči, koji će pomoći da razumete šta je odredišna stranica, za šta se koristi i kako stvoriti vrlo efikasnu odredišnu stranicu za uspeh konverzije.

Šire objašnjenje:
Svi znamo važnost veb stranice za utvrđivanje prisustva nekog brenda na mreži, ali šta ako vlasnik veb stranice želi dalje da napreduje u svom poslu i poveća broj potencijalnih kupaca/klijenata, preporuka i prodaju? Ovo je mesto gde LANDING stranica dobro dođe, ali za neke vlasnike preduzeća stvaranje vrlo efikasne LANDING stranice od nule izaziva da ga obliva hladan znoj.

Konačno, odakle i kako da se započne?
Šta da se napiše?
I kako da se dovrši postupak dizajniranja?
Srećom, pomoć je pri ruci, jer postoje web dizajneri koji će dizajnirati LANDING stranicu!
Oni će budućem vlasniku LANDING stranice tačno objasniti šta je ta LANDING stranica, zašto je potrebna i predložiće najbolje korake koje treba preduzeti da bi mu napravili takvu veb stranicu koja postiže sve ciljeve konverzije, što znači da je glavni cilj da se poveća prodaja usluge ili proizvoda. 
Šta je to što je bitno da se uradi kako bi vlasnici veb stranice povećali stopu konverzija u svojoj online prodavnici?

Šta je konverzija i optimizacija stope konverzija?

U najkraćem: konverzija je pretvaranje posetioca veb stranice u kupce, a stopa konverzije je procenat posetilaca koji prave konverziju.
 U slučaju internet prodavnice, stopa konverzije je procenat korisnika koji izvrše kupovinu u online prodavnici.

Cilj

Nije cilj samo da se dovedu korisnici u online prodavnicu, već je cilj da oni kupe proizvode u toj prodavnici. U nekom drugom slučaju stopa konverzija može biti bilo koji drugi poslovni cilj. Evo nekih uobičajnih ciljeva u koje spadaju: tefonski pozivi, prikupljanje klijenata u bazu, kupovina, preuzimanje sadržaja ili bilo šta drugo što spada u poslovni cilj. Može da se koristi Google Anlitytics da bi se pratila stopa konverzija u online prodavnici. Google Anlitytics izračunava stopu konverzije tako što broj zadatih ciljeva (eng. goal conversions) podeli sa brojem sesija i pomnoži sa 100.

Optimizacija

online prodavnice za mobilne uredjaje, telefone i tablete:
Dobra optimizacija i ubrzanje internet prodavnice za mobilne uređaje takođe će povećati stopu konverzije.
Kombinacija visoke optimizovanosti za mobilne uređaje, dobar SEO i pozitivno korisničko iskustvo sigurno će dovesti do povećanja stope konverzije.

Zaključak

landing page može biti samo jedna web stranica na kojoj se nalazi 5 ili 10 sekcija (nazovimo ih uslovno “paragrafi” i na njoj je sve rečeno o čemu se radi, zašto se to radi, može biti linkova do nekih sponzora itd.

Primer 1.

Na samo jednoj jedinoj web stranici, nalazi se navigacija, ali nas ona ne vodi na nove stranice, nego klikom na link u navigaciji korisnik samo “sklizne” do sadržaja iz navigacije na istoj strani. Vrlo zgodno i prosto, evo link da testirate.
Usput, pogledajte joj i cenu, fras! 500 eura!  A možete sami da je napravite, uz Astra temu i sa Elementor builderom.

Primeri za Landing page:

Pravilo: prave se u svrhu reklame, poziva na akciju, pogledajte primere u ovoj maloj galeriji. Kliknite na svaku sliku pojedinačno da uvećate prikaz i pogledate o čemu se radi.

Ako u Google search ukucate nekog od ovih primera primetićete da imaju Ad (plaćena reklama, osim Netflixa, naravno).

Za više informacija o Landing page, preporučujem ovaj link.

Scroll to Top