Naišla sam na odličan tekst o ilustracijama, pa hajde da razumemo teorijski deo, a o Adobe Illustrator softveru sam već pisala.
Autor ovog sjajnog teksta je Elizaveta Akimova.
Vredi ga čuvati, pa ga prevodim u celini.

what_is_illustration_example_illustrator
Šta ćete kreirati?

Da li želite da saznate više o ilustraciji? Ili želite da postanete umetnik ilustracije? Digitalna ilustracija, naučna ilustracija… tako puno pojmova! U ovom članku ćete naučiti značenje ilustracije, otkriti tipove ilustracija i još mnogo toga!

Šta je ilustracija?

Hajde da zaronimo u definiciju ilustracije. Ukratko, ilustracija je vizualizacija koju je napravio umetnik. To je crtež (ili slika, kolaž, graviranje, fotografija itd.) koji objašnjava nešto. Ilustracija ne mora da se crta — fotografija u enciklopediji je takođe ilustracija, jer objašnjava šta je napisano.
Dakle, ako vaš crtež nešto ne objašnjava, to je umetničko delo, a ne ilustracija. O razlikama između umetnosti i ilustracije govorićemo kasnije.
Ilustracija može objasniti ideju čak i bez teksta. Ljudi koji gledaju sliku treba da vide priču, da je „čitaju” kao što bi čitali tekst. Ispričati priču ilustracijom znači preneti neko značenje, objasniti određeni kontekst samo uz pomoć slike.

This music festival poster is also an illustration because it illustrates the mood of the festival

Različite vrste ilustracija

Hajde da saznamo više o vrstama ilustracija i gde se koriste. Postoji mnogo oblasti koje zahtevaju vizuelizaciju; Ovde su neki od njih:

urednička ilustracija
reklamna ilustracija
Konceptna umetnost
modna ilustracija
tehnička (naučna) ilustracija
infografika
ilustracija pakovanja

Šta je urednička ilustracija?

Urednička ilustracija je ilustracija stvorena da bolje izrazi ideju iz teksta, koja se obično koristi u knjizi, časopisu, novinama ili veb resursu. Ova vrsta ilustracije ne može da živi bez teksta. Ako želite da saznate više o tome, pročitajte naš vodič o uređivačkoj ilustraciji.

Šta je reklamna ilustracija?

Reč je o ilustraciji koja se koristi u promotivnom materijalu, a njen glavni cilj je da privuče pažnju gledaoca. Može se koristiti bez ikakvog teksta (samo logotip kompanije), ali izražava snažnu ideju kako bi se lako zapamtio.

This e-commerce sale illustration is easy to understand even with very little text

Šta je konceptualna umetnost?

Koncept art se koristi u filmovima, igrama i drugim industrijama, kao radni materijal za pronalaženje najbolje slike atmosfere dela. Konceptna umetnost se obično stvara u nekoliko iteracija. Najvažnije je ne stvoriti savršeno lepu sliku, već odabrati odgovarajuću sliku. Finalni proizvod koristi konačnu skicu koja je prošla kroz kritiku umetničkog direktora. Konceptna umetnost se obično pravi za okruženja, likove, kostime i predmete.

Concept Art of cute mascot characters. Different concepts give more choices to use.

Šta je modna ilustracija?

Modna ilustracija se može koristiti za vizuelizaciju komada odeće pre nego što je proizveden. Modni dizajneri ga mnogo koriste u svom kreativnom procesu. Odeću treba nacrtati pre šivanja. Takođe, modne kuće koriste rad modnih ilustratora da promovišu svoj proizvod i da ga prikažu u posebnom stilu.

Ova  ilustracija trendi devojaka tipična je modna ilustracija

Šta je tehnička ilustracija?

Svrha tehničke (naučne) ilustracije je precizno prikaže objekat kako bi se pojednostavilo njegovo razumevanje. U tehničkoj ilustraciji nije važna slika i lepota, već jasnoća slike i odsutnost zabune.

Šta su infografike?

Infografika je izbor slika i dijagrama s minimumom teksta, što vam omogućuje brzo razumete suštinu teme. Infografika je vezana uz komunikaciju i grafički dizajn, ali se može pripisati i ilustraciji. Dobra infografika olakšava razumevanje informacija i velike količine podataka.

Šta je ilustracija pakovanja?

Kao i reklamna ilustracija, ilustracija pakovanja pomaže kompanijama da prodaju svoj proizvod. Takođe bi trebalo da upadne u oči i da privuče pažnju gledaoca. Ali takođe, ilustracija pakovanja pomaže da se definiše brend, dodajući personalizovani dodir i prilagođeni osećaj.

Svetle i šarene ilustracije voća su veoma tipične za dizajn ambalaže

Svetle i šarene ilustracije voća su veoma tipične za dizajn ambalaže.

Razlika između grafičkog dizajna i ilustracije

Obično grafički dizajneri rade sa gotovim objektima, a njihov zadatak je da od njih kreiraju odgovarajuće kompozicije. Ilustratori sami kreiraju proizvode (čak i ako su kolaži).

Glavni zadatak dizajnera je da stvori uspešan proizvod koji će zadovoljiti zahteve kupca i potrebe ciljne publike.

Dobar ilustrator će takođe razmišljati o potrebama svog klijenta i ciljne publike, ali bi trebalo da bude više fokusiran na samu sliku, a ne na marketinške ciljeve — o kojima je dizajner već razmišljao!

what_is_illustration_example_illustrator

ilustrator na radu ilustracija

Razlika između umetnosti i ilustracije

Umetnost ilustracije nije umetnost u bukvalnom smislu te reči. Umetnost je stvorena da izrazi unutrašnji svet umetnika, dok je ilustracija stvorena da objasni ideju. Osnovni cilj umetničkog dela je estetika. Glavna svrha ilustracije je da objasni. Ilustracija se kreira za potrebe konkretnog kupca sa određenim ciljevima, a umetničko delo se može napraviti i bez nje. Dobri ilustratori uvek razmišljaju o ciljevima svojih gledalaca i klijenata.

Koje su najbolje tehnike ilustracije?

Nije bitno koju tehniku koristi ilustrator; važno je čemu služi ilustracija. Ovo nije priča o tome kako napraviti sliku, već o tome koja je svrha slike.

Komercijalna ilustracija može biti tradicionalna u tehnici: tada se crta olovkom, mastilom i bojama. Može se napraviti u digitalnim programima kao što su Photoshop, Illustrator, Procreate i drugi.

Neki ilustratori koriste mešovitu tehniku: na primer, crtaju olovkom, a zatim obrađuju sliku na računaru. Ima i onih koji koriste tehniku kolaža i graviranje. Možete koristiti bilo koju tehniku; zavisi od svrhe rada i preferencija ilustratora.

Ovi stari konji za graviranje mogu se koristiti kao dobra ilustracija u enciklopediji.

Kako postati profesionalni ilustrator

Sve zavisi od oblasti u kojoj želite da se razvijate i tehnologije koju ćete koristiti. Da biste postali ilustrator, poželjno je da umete da crtate. Ali sada ovo nije glavna stvar, jer postoje tehnike ilustracije koje nisu direktno povezane sa crtanjem. Ali svakako će vam trebati dobro poznavanje kompozicije, boje i perspektive, kao i mnogo prakse.

Postoji mnogo onlajn kurseva i univerziteta na kojima se možete obrazovati. Savetujem vam da birate kurseve koji se fokusiraju na osnove kompozicije i sposobnost rada sa tekstom, a ne na pojedinačne tehnike i materijale. Mnogo dobrih saveta sakupljeno je u našem članku o uređivačkoj ilustraciji .

Poznavanje osnova marketinga, veština rada sa klijentom i razumevanje pravnih suptilnosti biće dobra pomoć.

 Ilustracija srećnih učenika koji su upravo završili kurs ilustracije!

Zaključak

Ilustracija je veoma interesantna oblast koja istovremeno sadrži mnogo kreativnosti i bliskog rada sa klijentom i dizajnerima. Ali zadovoljstvo kada vidite svoj rad odštampan u časopisu ili na polici u prodavnici ne može se uporediti ni sa čim!

Želim vam puno sreće i strpljenja na ovom teškom, ali veoma uzbudljivom putu.

Želite da saznate više o ilustracijama i grafičkom dizajnu? Pogledajte naše druge tutorijale i članke! Apsolutno sam siguran da ćete pronaći savršeni vodič za poboljšanje svojih veština.

Moja preporuka: zapratite  na YouTube Satori Graphics.

Izvor

Scroll to Top